Automaat rijles

Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de rijopleiding.

De meeste mensen die beginnen aan een rijopleiding, hebben geen of nauwelijks ervaring met het autorijden. Toch is geen enkel leertraject hetzelfde. Rijlessen volgen is altijd een individuele aangelegenheid. De snelheid van de opleiding, het benodigde aantal lessen en de intensiteit van de opleiding verschilt per persoon. In grote lijnen zijn er wel enige overeenkomsten en deze willen we je graag uitleggen.

In de eerste automaatrijlessen leer je het voertuig beheersen. Lesonderdelen zoals sturen, gas geven en remmen, en voertuigbediening komen ruimschoots aan bod. Tijdens deze lessen rijd je gedeeltes binnen de bebouwde kom, maar je komt ook regelmatig op wegen buiten de bebouwde kom om bijvoorbeeld de bochttechniek onder de knie te krijgen. Naarmate de voertuigbeheersing steeds beter wordt, zal je ook steeds meer van de verkeerstaak zelfstandig leren uitvoeren. Denk hierbij aan kijktechnieken, toepassen van voorrangsregels en snelheidsaanpassingen maken.

De laatste fase van de opleiding bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen van verkeersinzicht, corrigeren van “schoonheidsfoutjes” in het rijgedrag en en voorbereiden op het praktijkexamen. In overleg met de docent rijvaardigheid (rij-instructeur) zal het praktijkexamen worden aangevraagd.

Lespakketten
Je kunt de rijopleiding op verschillende manieren doorlopen. We adviseren om een lespakket aan te schaffen, omdat dit de voordeligste optie is om de rijlessen te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om losse lessen te nemen.